CARROT CAKES (Een recept voor worteltjestaart!)

Iedereen kent dat grapje over de WORTELTJESTAART toch wel denk ik? Maar.. heb jij zo’n taart eigenlijk ooit gegeten? Misschien kun je je er echt helemaal niks bij voorstellen….  haha, nou dat had ik dus ook,  een reden om ‘m eens een keer te gaan bakken, toch?  

Het recept voor deze taart is geïnspireerd op een recept voor bananenbrood en ik kan wel zeggen, eigenlijk is die taart wel…. LEKKER … en al helemaal met die dikke toef met honing gezoete Mascarpone erop!

Omdat ie als gebak best machtig is, is het misschien een idee om voor een wat lichtere variant, in plaats van een taart, kleine cakejes te maken. Hoe dan ook, wat het ook gaat worden….. of je nou een taartpunt of een mini-cakeje eet, vergeet vooral de met honing gezoete Mascarpone niet voor ernaast of als dikke topping over de taart, eigenlijk een MUST voor erbij!

Maar… en dat vind ik dan hè, ‘de worteltjestaart’ komt , net zoals het bananenbrood,  toch het aller ALLER beste tot zijn recht als je er gewoon een brood van bakt (gebakken in een cakevorm) waarvan je dan lekkere dikke smeuïge plakken kunt snijden…… YEP,  it’s funky food!

TIP:  Als je wat over hebt,  dan vries je die plakjes gewoon in! Zo heb je altijd een gezond, stevig en lekker bammetje voor je lunch op voorraad of als lekkere gezonde snack voor na het sporten!

Benodigdheden:

Voor het beslag: 250 gram  bloem (spelt), 100 gram kokosrasp (en nog wat extra apart houden voor over de cakejes, taart of brood), 16 gram bakpoeder, snufje zout, 2 tl kaneel, 80 gram walnoten (heel fijngehakt) (eventueel een aantal mooie walnoten apart houden om de taart of cakejes mee te decoreren), 100 gram kokosolie, 90 gram dadels in heel kleine fijne stukjes gesneden (om de taart toch een beetje zoet te maken zonder suiker te gebruiken), 3 middelgrote wortels, 2 rijpe bananen, 75 gram dikke Griekse yoghurt, 2 eieren, 3 (heel fijngesneden) stemgemberbolletjes.

Voor de frosting of topping: 250  gram Mascarpone, 4 el. honing, ¼ sap van een citroen.

Start met het voorverwarmen (plm. 10  à 15 minuten) van de oven  op 180 graden, vet eventueel  de bakvorm (22 à 24 cm) in  of zet de bakvormpjes klaar. 

  • Stap 1: vermeng de bloem, het bakpoeder, zout, kaneel en kokosrasp en zet even apart
  • Stap 2: hak de walnoten heel fijn
  • Stap 3: verwarm de kokosolie en fijngesneden dadels in de steelpan (de dadels moeten heel zacht zijn. Als de dadels vrij hard aanvoelen dan eerst ongeveer 10 minuten zachtjes laten pruttelen in water voordat ze in de kokosolie gaan
  • Stap 4: rasp de wortels heel fijn (keukenmachine) en schil de bananen
  • Stap 5: mix de wortel, gember, walnoten en bananen door het kokosolie- dadelmengsel
  • Stap 6: mix de yoghurt en de eieren door het mengsel en DAARNA
  • Stap 7: tijd om het bloemmengsel te zeven en beetje bij beetje erbij doen,  mix alles samen goed door elkaar tot een mooi dik beslag
  • Stap 8: schep het mengsel in vormpjes of in een bakvorm en laat plm. 50 minuten bakken (in de gaten houden, test op gaarheid met een satéprikker en komt de prikker er schoon uit dan is de cake gaar)
  • Stap 9: Klop voor de topping  met een vork de mascarpone met de honing en het citroensap tot een glad mengsel en zet in de koelkast
  • Stap 10: Laat de cakejes, taart of brood zeker 3 uur afkoelen want dat smaakt het beste. Besmeer  de taart  pas in met de Mascarpone topping als ie helemaal is afgekoeld en zet ‘m daarna nog even terug in de koelkast. Je kunt de taart mooi garneren met walnoten!
error: Inhoud is beschermd