KASTANJES POFFEN  (in de oven)

Een puree van kastanjes  ken ik wel en rauw heb ik ze natuurlijk ook wel eens opgepeuzeld maar gepofte kastanjes….nee, ik had ze nog nooit gegeten.  Dat werd dus de hoogste tijd en dus… op pad met een missie: kastanjes rapen!

Als je de ‘glossy magazines’ over het knusse landleven moet geloven  ‘liggen ze echt OVERAL zomaar voor het oprapen’…… yeah right..  als je weet waar!!;)  Want dat zal je dan altijd zien dat je op je zoektocht in het bos maar geen (tamme)kastanjeboom tegen komt en als je dan ook niet in de buurt  woont van een groot oud park of statige laan (want daar heb je nl. de meeste kans dat je zo’n reus tegen komt) valt er weinig te rapen….  

Maar… het is gelukkig toch nog helemaal goed gekomen.. want ik zag ze een paar dagen later gewoon liggen in een groentewinkel bij mij in de buurt! Weliswaar niet gratis en voor niks maar… het was eigenlijk wel zo gemakkelijk  èn  veilig want als je ze bij je groentewinkel koopt weet je heel zeker dat je een ‘eetbaar, tam’  exemplaar te pakken hebt want niet alle kastanjes kun je eten! Er zijn nl. twee soorten, wist je dat?

Ga dus op zoek naar de TAMME exemplaren. Maar hoe weet je dat?

Eigenlijk is het best wel gemakkelijk. Je kunt het namelijk aan hun jasjes zien, hun bolster. Dat zie je meteen, daarin verschillen ze. De eetbare ‘tamme’ heeft een veel stekeliger bolster dan ‘de wilde’. Ook hebben de tamme kastanjes een klein wit pluisje aan de bovenkant en zijn de wilde helemaal rond.  Maar KLIK HIER voor veel meer info over de kastanje want ik wil natuurlijk niet dat je  d’r  buikpijn aan over houdt!

Ik kan ‘kastanjes poffen’ wegstrepen van mijn ‘lijstje’….. en at de warme, smeuïge, gepofte kastanjes met een laagje honing erover .…  😉 Lekker hoor, misschien een tip als tussendoortje?  Ze bevatten ook nog eens veel vezels, ze hebben een laag vetgehalte en als je rauwe kastanjes eet werk je ook nog eens veel vitamine C naar binnen.

Geniet van de herfst,  groet Marjan

POFFEN hoe doe je dat? Simpel, gewoon  in je eigen oven:  Verwarm  de oven voor op 220 graden. Snijd met een mes een kruisje  aan de bolle bovenkant van de kastanje. Dit is belangrijk anders kan de stoom niet ontsnappen en ploffen ze uit elkaar! Leg ze in de ovenschaal  op bakpapier en pof ze in ongeveer 10 à 15 minuten, zodra ze open poffen zijn ze klaar! Dat is alles. Even laten afkoelen en pellen maar. Gewoon puur zijn ze al heerlijk.

error: Inhoud is beschermd