Hartige ballen wink

Het aller ALLER lekkerst zijn ze natuurlijk direct vers, knapperig  en nog lekker warm uit de oven, de korst is dan nog lekker krokant dus…..  ik zou zeggen,maak ze gewoon ook een keer! 

Benodigdheden voor  ongeveer 30 balletjes:  700 gram h-o-h gehakt,  100 gram havermout, 1 el ketchup, plm. 25 amandelen en 15 walnoten, 75 gram donkere Sultana rozijnen,  plm.15 plakjes bladerdeeg, 2 el gehaktkruiden en naar smaak zout en peper uit de molen, 2 eidooiers om de bollen in te rollen en tapasstokjes

OK,  aan de slag… en zo maak je de ballen. Begin met het voorverwarmen van de oven, zet deze op 220 graden C. Laat de plakjes bladerdeegl os van elkaar ontdooien en snijd ze (schuin)doormidden. Gebruik voor het fijn slaan van de noten een (vleesvermals)hamer, een plastic zakje en een snijplank.  Leg het zakje op de noten en sla die noten dus voorzichtig, anders vliegen ze alle kanten op, heel fijn.  Snijd daarna de rozijnen zo klein mogelijk.

Gebruik om het gehakt te mengen en kneden het liefst een ruime mengkom. Hierin gaan dus het gehakt, de gehaktkruidenhavermout en naar smaak zout en peper uit de molen. Voeg het notenmengsel en de rozijnen toe. De eetlepel ketchup zorgt er dus voor dat het gehakt niet “krimpt” en mooi smeuïg blijft.  Kneed het mengsel goed door en zet apart.

Scheid de dooiers van het eiwit, klop de dooiers en zet deze apart in een kom.

Vul de driehoekjes met een bol gehakt, vouw ze dicht, maak er pakketjes van en rol er vervolgens mooie balletjes van. Bestrijk ze met het losgeklopte ei  en leg ze op bakpapier op de bakplaat. Zet de oven nu iets lager, naar ongeveer 200 graden C. en bak de balletjes in ongeveer 22 minuten gaar en mooi goudbruin.

Laat ze iets afkoelen, serveer ze op een grote schaal  met een tapasprikker erin of per stuk in een gezellig, klein kommetje…  nou… die zien er toch gezellig uit? J

 

error: Inhoud is beschermd