Clafoutis met kersen***

Voor 8 punten

Benodigdheden:  2 potten zwarte kersen (2 x 360 gr)  ( In de kersentijd, natuurlijk de verse, zonder de pit), 250 ml Alpro Soya Vanille light (deze is gezoet met Stevia), 1 vanillestokje (in de lengte opensnijden en de inhoud er uit schrapen), 100 gram boekweitmeel, 3 eieren (losgeklopt), zout, ½ zakje bakpoeder  (Dr. Oetker =plm. 8 gr), 150 ml Griekse yoghurt (plm. 4 el), vloeibare Natrena, 85 gram geraspte kokos, walnotenolie (voor het bestrijken van de ovenschaal) en eventueel Kirsch

Een snel en traditioneel Frans nagerecht. Deze is zonder de suiker en de tarwemeel is vervangen door  boekweitmeel, een  gezond alternatief dus. Glutenvrij!

Ik heb een klassiek recept aangepast om ‘m gezonder te maken. Het is een dessert dat lijkt op cakegebak maar het lijkt ook op een pannenkoek! Eigenlijk is het wel een super de luxe pannenkoek,  té lekker 😉

Begin met het voorverwarmen van de oven op 190 graden en het zoeten van de kersen met Natrena.  Zeef de kersen en zet apart in een kom, maak ze wat zoeter  met wat druppels Natrena en laat even intrekken. (In de kersentijd gebruik je natuurlijk de verse kersen . Was deze en ontpit ze met de kersenontpitter). Optioneel maar erg lekker, schep er nog als lekkere extra 3 el Kirsch door en laat intrekken.

Gebruik een guichevorm (doorsnede 24 cm) en kwast deze alvast in met walnotenolie. Zet apart.

Als je een keukenmachine hebt gebruik je deze maar je kunt het beslag ook maken met een mixer. Klop de eieren met een mespunt zout en met flink wat vloeibare Natrena  heel schuimig.  Het is een dessert dus dan is zoet wel lekker (hoe zoet wil je het hebben?)  Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met een mespunt het merg uit het vanillestokje. Voeg het vanillemerg toe en mix goed door. Voeg daarna het boekweitmeel toe en mix ook deze even goed. Voeg daarna de kokosrasp toe, mix ook deze en schep 4 el Griekse yoghurt erbij.  Vermeng alles tot een luchtig, glad beslag. Schenk vervolgens de Alpro Soya erbij en laat ook dit goed mengen. Voeg er nog 1 theelepel zoutaan toe en meng 8 gram bakpoeder erdoor.

Schenk het romige beslag in de ovenschaal, verdeel de kersen erover en bak de clafoutis  in het midden van de oven in ca. 40 minuten gaar en goudbruin in de oven. Dek eventueel af met aluminiumfolie wanneer de bovenkant te bruin wordt. Haal de clafoutis uit de oven,  bestrooi nog met wat kokosrasp en laat minimaal 30 minuten afkoelen. Nog even wachten dus…. het huis ruikt in ieder geval heerlijk maar nog even geduld 😉  Serveer lauwwarm maar koud is ie ook héél lekker!

Tip: De ‘echte’ clafoutis komt van oorsprong uit Frankrijk en wordt daar altijd gemaakt met kersen, maar vervang ze gerust door ander fruit of maak verschillende versies in kleine vormpjes! 

error: Inhoud is beschermd