AVGOLEMONO (Een Grieks soepje)

Een authentiek recept voor een soep uit de Griekse keuken. Het woord  Avgo-lemono (Ahv-goh-LEH-moh-noh) betekent letterlijk ei –citroen 😉

 

Soms gebruik je van een ei  alleen de eiwitten en blijft de dooier over of.. andersom, weggooien? Nee!! Tuurlijk niet, we gooien niks zomaar weg J  Als je niet weet  wat te doen met die overgebleven dooiers,  maak er eens deze traditionele Griekse soep van,  gemaakt van ei & citroensap, gemengd met kippenbouillon.

En echt, het is een eigenlijk wel een heel bijzonder soepje. Mooi, zachtgeel van kleur en verrassend fris van smaak, dus lekker  op een zonnige,  zomerdag.  Een aanrader. Μια όμορφη μέρα, όλα! 

Het recept:

4 eidooiers,1,5 liter kippenbouillon, sap van 1 citroen, 1 kopje Durum tarwe, 1 el bloem, 1 klein takje dille (voor de garnering).

Maak een kippenbouillon en kook hierin de tarwekorrels. Zorg dat de durum zacht is en zet dan de pan van het vuur.

Klop de dooiers met een vork en giet er heel langzaam het citroensap bij, blijf kloppen. Schep een eetlepel warme bouillon bij de dooiers en  1 el bloem. Goed blijven kloppen en zo steeds, beetje bij beetje,  warme bouillon toevoegen.

BELANGRIJK (want hier kan het mis gaan) wanneer het eimengsel in de pan gaat moet  dit nagenoeg dezelfde temperatuur hebben als de soep in de pan.. en deze moet  wel goed warm zijn maar niet koken!

TIP 1: Wist je dat je eidooiers en eiwitten nog 2 dagen in de koelkast kunt bewaren?

TIP 2: Heb je nu toevallig geen dooiers over en wil je toch deze soep  maken… maak dan van het resteiwit  van de eieren,  lekkere kokosmakronen!

error: Inhoud is beschermd