AVGA ME DOMATES (Spreek uit als: avvgà –mèh-doo-ma-tèss) zijn : ‘Griekse’ eitjes in tomatensaus!
Benodigdheden voor 2 personen: 2 el olijfolie, zout en peper, 4 eieren, 70 gram tomatenpuree, 10 grote, zoete tomaten (in blokjes gesneden), 1 (fijngesneden) grote ui, 3 (in kleine stukjes gesneden) tenen knoflook, sap van een ½ citroen, 2 theelepels kaneel, 150 gram Feta, 6 el honing, plm 1 el verse peterselie.
Op deze laatste zondag van oktober, als afsluiter van de officiële zomertijd, dit eenvoudige, zonnige, kleurige, vegetarische recept omdat dit gerecht namelijk echt de smaak heeft van….. de zomer…. en juist daarom vind ik het heel geschikt om er een grauwe dag in de herfst of winter mee op te leuken. Deze eitjes geven je namelijk onmiddellijk weer het gelukkige zomergevoel terug 😉
(Ik heb het wel eens gegeten in Griekenland en àls je daar een keer bent en je de kans krijgt….… vraag er om want echt, daar smaakt het natuurlijk het allerALLERlekkerst)
Trouwens, misschien leuk om te weten, in de Griekse taal betekent het woordje ‘AVGA’ eitjes en ‘ME DOMATES’ betekent: met tomaten. ‘Avga me domates’ er staat dus letterlijk ‘eitjes met tomaten’. En… in Griekse letters ziet het er zo uit: αυγά με ντομάτες….. bestel het daar maar eens een keer.
NIW…. dit gerecht wordt eigenlijk in alle Mediterrane landen veel gegeten en het recept van ieder land, streek of familie is overal nèt weer anders maar… de basis is altijd hetzelfde: verse (scharrel)eitjes en lekkere zoete tomaten. Deze tomatensaus is zeker een favoriet van mij omdat ie verrijkt is met Feta en daardoor lekker dik en romig.
Kortom, perfect door zijn eenvoud en ideaal voor een ik-heb-geen-tijd-om-te-koken-dag!
OK aan de slag, verwarm de oven alvast voor op 180 graden.
Verhit 2 el olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Fruit het uitje en de fijngesneden knoflook. Schep de tomatenpuree erbij en bak even mee. Voeg de kaneel en de tomatenblokjes toe, het sap van de ½ citroen en wat peper en zout. Brokkel de Feta, schep nu de honing erbij en roer alles goed door. Zet het vuur lager en laat de saus (eventueel met een vlamverdeler onder de pan) plm. 20 minuten zachtjes pruttelen. De saus moet dik en romig worden.
Schenk de dikke saus in een ovenschaal. Maak m.b.v. een lepel kuiltjes in de saus en breek de eitjes erin. Strooi er wat zout en peper over en zet de schaal plm. 15 minuten in de oven tot het eiwit niet meer doorschijnend is maar … let op.. de dooier moet nog wel een beetje zacht zijn. Strooi er peterselie over… .. een stukje (spelt) brood erbij om in de heerlijke saus te dippen.. wowwowWOWW, de simpelste maaltijden zijn vaak de allerbeste !
TIP: je kunt ook de eitjes apart bakken en serveren op een schaal met de saus.