Een ovenschotel  van zuurkool met casselerrib, spekjes, appel en een puree van kikkererwten!**

Een zuurkoolschotel met een puree van kikkererwten, dat klinkt misschien gek maar het is echt  heerlijk en je mist de aardappels echt niet!  Een winters kostje met wat frisheid door een toegevoegd appeltje..  een smaakcombinatie van zoet, zuur en hartig… en ook als je niet van zuurkool houdt, vind je dit gerecht vast héél lekker! De combinatie is bijzonder… probeer het maar eens met dit eenvoudige recept .

2 à 3 personen

Benodigdheden: 500 gram naturel zuurkool, plm. 200 ml appelsap, 2 blaadjes laurier, 4 kruidnagels, olijfolie, 1 grote ui, 250 gram gerookte spekblokjes,  1 appel (in plakjes gesneden), 3 theelepels kaneel, kikkererwten (een grote pot of blik),  3 mooie casselerribplakken, peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 graden, vet een ovenschaal in met olijfolie. Zet een steelpan  met de zuurkool  op het vuur samen met delaurierblaadjes en kruidnagels, giet er appelsap bij. Laat dit aan de kook komen en zet dan de warmtebron wat lager, laat ongeveer 10 minuten samen pruttelen.

Intussen pak je een kleine koekenpan en bak je hierin de spekblokjes aan, snijd de ui  in halve ringen en bak deze mee met de spekblokjes.  Zet nog een pan op het fornuis en bak de appelplakjes in olijfolie samen met de kaneel lekker zacht. Dit ruikt lekker!  Als je een keukenmachine hebt gaan de kikkererwten hierin samen met een snufje zout (giet wel de helft van het vocht eraf anders is de puree veel te dun) en pureer de erwten heel fijn. Met een staafmixer kan het ook en anders de erwten heel fijn prakken.

Begin met het eerste  laagje  in de schaal en dat zijn de uien met de spekjes. Daarop de zuurkool, maal er wat peper uit de molen over. De volgende zijn de appelstukjes  in kaneel. Hierover de puree van kikkererwten. Smeer deze laag mooi met een vork uit. Als je nog een paar appelstukjes over hebt dan leg je deze in het midden op de puree. Alles is nu mooi gestapeld en kan zo de oven in voor een mooi bruin korstje, ongeveer 35 à 40 minuten.  Leg de casselerrib in een schaal in een bodempje water,  dek af met aluminiumfolie en zet deze ook in de oven. Dit vlees hoeft alleen nog maar warm te worden. Als het zuurkoolovengerecht hier en daar bruine randjes krijgt  kan het uit de oven… en..…   je mag best nog een keer opscheppen 😉

error: Inhoud is beschermd