SATÉ PENTUL (EEN INDISCH SPIESJE VAN GEHAKT)

Het allerALLERlekkerst zijn deze Indische spiesjes als je ze op een zomerse dag grilt op een houtskoolbarbecue… maar., met een grillpan kom je ook een heel eind en dat is eigenlijk wel het beste alternatief voor als het weer d’r een keer niet  naar is 😉

Je serveert er ‘klappersaus’ bij en dat maakt het helemáál TOP, alleen die naam al.. die doet toch denken aan tropische stranden, zon, wuivende kokospalmen en een blauwe zee…. ?

Nou ja in ieder geval, deze verrukkelijke kokossaus maak je óók heel gemakkelijk zelf  gewoon in je eigen keuken, die komt natuurlijk niet uit een potje en dat scheelt dan ook weer meteen weer heel veel onnodige onnatuurlijke toevoegingen.  Die zelfgemaakte saus is natuurlijk heel ‘basic&puur’, de ‘perfecte combi’ enzo…. maarrrr….  hou je van pittig, dip ze dan gewoon in de sambal op je bord….. ADUUHH!!  PEDIS! 😉

Een ietsiepietsie nieuwsgierig geworden naar de smaak van dit pittige spiesje? Snel maken dan…  het leuke aan dit gerecht is (behalve dat het heel lekker is) dat je een keer geen balletjes van het gehakt draait maar er een soort worstje van rolt en dat worstje wordt  dan weer om het stokje gevormd en dan geroosterd. Nee, niet moeilijk maar weer eens wat anders toch? Deze spiesjes zijn verrukkelijk!! 

Selamat Makan!  Groet Marjan

 Wat heb je nodig voor plm. 26 spiesjes:

Satéprikkers, 1 el zonnebloemolie, 500 gr rundergehakt (of h-o-h gehakt dan is het gehakt net iets smeuïger) 2 el kokosmelk en 3 el kokosrasp,  1 teentje geperste knoflook,  2 tl sambal badjak,  1 el havermout,   1 ei,  ½ tl kruidnagelpoeder, 1 el korianderpoeder,  1 tl laos,  1 el ketjap manis,  ½ tl nootmuskaat,  zout & peper.

Voor de klappersaus:

½ in ringetjes gesneden bosuitjes,  1 geperst teentje knoflook,  200 ml kokosmelk,  1 el verse koriander en een ½ tl korianderpoeder, snufje zout,  maizena en koud water (voor het indikken van de saus)

Voor de salade:

1 pot Atjar Tjampoer, ½ in ringetjes gesneden bosui,  1 geraspte komkommer,  een beetje gemalen zwarte peper, een snuf zout, 2 el appelazijn en wat druppels vloeibare zoetstof (naar smaak) of honing.

.. en last but not least:  kroepoek.

Snel aan de slag, komt-ie:

Kneed alle ingrediënten voor de spiesje (behalve de zonnebloemolie) tot een brij.  Rol er stevige worstjes van en vorm ze om het stokje. Maak de spiesjes niet te dik i.v.m. de garing van het gehakt. Leg de spiesjes daarna minstens  15 minuten in de koelkast zodat de spiesjes wat steviger worden. Intussen maak je de klappersaus en de salade.

Verwarm de grillpan voor op hoog vuur  en laat deze eerst goed heet worden. Daarna bestrijk je met een kwastje heel snel de pan met een klein beetje olie. Leg de spiesjes erop en bak ze snel rondom aan. Draai ze snel om en om en werk zo snel het rijtje af tot ze een mooi grill kleurtje hebben. Zet het vuur dan wat lager en bekleed de pan met aluminiumfolie,  laat de spiesjes op laag vuur gaar worden.

Voor de saus snijd je ½ bosuitje in ringetjes en bakt dit snel aan in een steelpannetje. Bak de geperste knoflook heel even mee,  schenk de kokosmelk erbij en strooi een snufje zout en als laatste de koriander. Laat de saus aan de kook komen en om er een  wat dikker papje van te maken bind je deze met maizena. (Meng maizena met koud water in een kopje en schenk het heel langzaam, al roerend, in de warme kokosmelk)

Nu nog snel de eenvoudige salade maken en daarvoor rasp je de komkommer en gebruik je de andere helft van het bosuitje. Meng de Atjar er door en schenk er de appelazijn bij en naar smaak honing of vloeibare zoetstof. Maal er wat zwarte peper over en voeg nog een snufje zout toe. Meng alles goed door elkaar en laat de smaken even op elkaar inwerken. 

TIP: Heb je geen grillpan, maak van het gehakt mooie stevige hamburgers  of rol gewoon balletjes want dan is een gewone pan óók prima 🙂

error: Inhoud is beschermd