Rozenbotteljam zonder suiker

Benodigdheden:

1 kilo fruit (naar keuze dus) maar mijn rozenbotteljam met stukjes appel  bestond uit 1 kilo rozenbottels= 350 gram sap en 500 gram stukjes appel), 1 zakje à 15 gram geleerpoeder (Marmello), Zoetmiddel  (hoe zoet wil je het hebben?), 200 gram honing en de rasp van een halve citroen.

JAAAAA… daar wil ik wel een  beschuitje mee eten…   met  deze ROZENBOTTEL/APPELJAM!!!

En JEP, heel lekker kan ik je vertellen;)

Zelf jam maken is helemaal niet moeilijk of veel werk maar het kwam d’r maar gewoon niet van. Het stond dus al jaren op mijn TO-DO lijstje, maar hier is ie dan,  ik kan deze nu wegstrepen.

Iedere dag tijdens de wandeling met de honden zie ik struiken vol met bessen langs de kant van de weg. Allemaal in de meest geweldige kleuren.  Ook rozenbottels en die zijn zóóó lekker in een jam en ook nog eens echte vitamine C “bommetjes”.  Dus.. daar ga ik mijn jam van maken.

Nu in de herfst is het de tijd om die rozenbottels te plukken maar ik zeg het maar alvast, je hebt er heel wat nodig voor een potje want je hebt veel restprut! Minstens een kilo heb ik moeten plukken voor 2 kleine potjes!  Maar, je kunt er  natuurlijk ook ander fruit bijvoorbeeld stukjes appel  bij doen (heb ik ook gedaan)  en die combi is ook nog eens hartstikke lekker!

Je eigen jam maken, probeer het eens een keer  en dan eentje zonder suiker! Gewoon omdat het kan en omdat het heel leuk is om

’s ochtends een (spelt)beschuitje te smeren met je eigen zelfgemaakte suikervrije jammetje!

Al met al… het is leuk om te doen en in principe kun je het van ieder soort fruit maken en je hoeft het natuurlijk ook niet zelf te gaan plukken! Wat belangrijk is om even te googelen of het fruit dat je hebt een geschikte hoeveelheid pectine bevat. Fruit dat rijk is aan pectine is namelijk heel gemakkelijk tot jam te verwerken, het maakt nl dat de jam geleert.  Maar, no worries, bij pectinearm fruit kun je bij 1 kilo de rasp van een halve citroen erbij doen.   Citroenen  zijn namelijk heel pectine rijk, dus …

PS: In de vriezer had ik nog bramen en heb nog een paar potjes met  bramenjam gemaakt, de keuken zat  toch al vol met spetters, haha…  maarruuuhh…. leuk joh!  😉

Groet Marjan

Rozenbottel/appeljam met Marmello*. Zonder de suiker! Zo maak je ‘m:

Belangrijk: Zorg voor een hoge pan (i.v.m. het spetteren)! Vul deze met een bodempje water. Verwijder de kroontjes van de rozenbottels en was ze. Snijd de appels in kleine blokjes.

Breng de rozenbottels aan de kook en laat ze ongeveer 20 minuten op laag vuur gaar pruttelen. Gebruik een zeef en een lepel om het dik sap apart in een kom te krijgen en gooi de pittendrap weg.

Voeg nu in de pan met het sap de appelstukjes erbij en kook ze zacht. Voeg dan de honing erbij, de citroenrasp en 1 zakje geleerpoeder van Marmello.  Kook nog 1 minuutje. (De gelering treedt voor een gedeelte al op tijdens het kookproces maar in de grootste mate geleert de jam pas tijdens de koeling. Dus als je je jam in de potjes schenkt is deze nog best dun.)

Giet de jam in goed gesteriliseerde potjes.  Ze moeten brandschoon zijn. (De jampotjes  en dekseltjes maak je goed schoon in een pan met kokend water en soda of in de vaatwasser dan heb je dus goede potjes.) Plaats de dekseltjes erop en zet de potjes direct op zijn kop, minstens 10 minuten. De lucht wordt zo uit de pot gedrukt. Zo heb je dus in een handomdraai je eigengemaakte heerlijke, frisse, pure jam zonder suiker!

*Wil je meer weten over Marmello klik dan op www.marmello.nl/marmello/nl/home/

error: Inhoud is beschermd