Kokoskip met paksoi en sperzieboontjes **

4 personen

Benodigdheden: 4 kippenbouten, 2 teentjes knoflook, 1 ui, 4 el geraspte kokos, 2 el Ketjap Manis of ook heel lekker is Hoi Sin Saus  (let op:  niet elke” ketjap” is glutenvrij), sap van een ½ limoen, ½ rode peper, 1 paksoi, 3 gemberbolletjes, zonnebloemolie of olijfolie, kroepoek, 250 gram sperzieboontjes, 2 el honing en plm. 4 à 5  dl. water

Je hebt echt niet veel nodig om een lekker exotisch gerecht in elkaar te draaien! Dit is er eentje uit de Indonesische keuken en ècht super makkelijk te maken maar wel verschrikkelijk lekker… één van mijn lievelingsgerechten en die…  die deel ik dus graag met iedereen J

Kruid de kip met peper en zout. Verwarm 5 el olie in een ruime pan met een dikke bodem met een deksel.  Bak de kip aan beide kanten bruin.  Voeg de gehakte knoflook toe  samen met het chilipepertje en de gesnipperde ui. Bak de fijngesneden gemberbolletjes heel even mee,  voeg vrij snel daarna de Ketjap Manis (of de Hoi Sin Saus), honing en de kokos toe en breng het geheel met plm. 4 dl. water aan de kook (in ieder geval zoveel water dat de kip voor een groot deel “onder” staat en in de saus kan stoven. Voeg nog het sap van de ½ limoen toe en plaats het deksel op de pan, draai het vuur nu lager en laat de kip, minstens  1,5 uur, op laag vuur stoven! (De kip moet nl. bij wijze van spreken van het bot vallen. Controleren dus, het is belangrijk dat de kip straks goed gaar is)

Maak intussen de sperziebonen schoon en deze gaan bij de kip na ongeveer  1 uur. Plaats het deksel weer op de pan en laat het gerecht nu rustig, ongeveer nog 30 minuten, verder stoven.  Haal de kip, als deze goed gaar is, uit de pan en laat even afkoelen op een bord. Verwijder het bot en leg het kippenvlees terug in de saus.

Serveer het gerecht met paksoi. Snijd de paksoi in grove stukken en bak deze heel kort op hoog vuur, in zonnebloemolie en met wat peper enzout, in een wok. Schenk er een beetje saus van de kip bij en bak dit even mee. De paksoi niet te gaar bakken!

Het gerecht is nu klaar om te serveren… en natuurlijk…. met kroepoek erbij 😉

TIPS : je kunt i.p.v. de 4  kippenbouten ook 8  kipdrumsticks kiezen, het is dan niet nodig om het bot te verwijderen en….. als er nog saus over is,  giet deze door een zeef en zet in de koelkast voor een heerlijke basis voor een soep… en die is dan weer lekker als  lunch voor de volgende dag, gevuld met taugé en fijne reepjes omelet. 

error: Inhoud is beschermd