Groene koolschotel met Cheddar en jong belegen Goudse kaas*

(een ovenschotel niet alleen exclusief voor de winter!)

Benodigdheden voor 2 à 3 personen:

1 kleine groene kool (plm. 700 gram), olijfolie, 2 uien, 1 teentje knoflook, 2 theelepels kerrie, 4 eetlepels havermout, 2 eetlepels mosterd, zout, peper uit de molen, mespuntje nootmuskaat, 1 eetlepel Worcestersaus, 150 gram in kleine plakjes gesneden Goudse kaas en in kleine blokjes gesneden Cheddarkaas.

Verwarm de oven voor op 200 graden en zet het rooster in het midden van de oven. Snijd de groene kool doormidden en verwijder de harde kern. Snijd de kool in kleine fijne reepjes en laat in het vergiet uitlekken.  Fruit, in een hapjespan met deksel, de uien in olijfolie met de gehakte  knoflook. Doe daarna de kool in de pan, schenk daarin een bodempje water. Breng de groente aan de kook. Schep om en sluit de pan. Draai de warmtebron lager zodat de kool net een beetje aan de kook blijft. Even lekker laten stoven dus onder het deksel.  Schep wel af en toe even om, niet droog laten bakken! Neem, na ongeveer een minuut of 8, de pan van het fornuis. Bestrijk de ovenschaal met olijfolie. Schep in een kom 3 eetlepels havermout en vermeng  dit met 2 theelepels kerrie. Strooi dit mengsel over de groene kool en roer de inhoud van de pan goed om, zodat de havermout het kooknat kan binden.

Voeg de mosterd, zout, peper uit de molen, nootmuskaat en de worcestersaus toe. Roer door en schep de kool in de ovenschaal.  Druk aan. Verdeel de kaas over het mengsel en zet de schaal in de oven. Ongeveer 10 minuten, blijf het gerecht in de gaten houden en dien het op zodra de kaas mooi van kleur is en gesmolten…  zo simpel? Ja, zo simpel 😉 Een eenvoudig èn heel erg lekker gerecht, gelukkig vind je deze koolsoort het hele jaar door in de winkel!

Tip:  Je kunt de kaas vervangen door, met wat peper en zout, rul gebakken gehakt (plm. 300 gram half-om-half in dit geval omdat het de toplaag van de ovenschotel wordt en het gehakt niet mag uitdrogen.)

error: Inhoud is beschermd