YEP, It’s a Greek Pie! 

Een Griekse hartige pastei met een knapperige korst van bladerdeeg en een vulling van verse prei, courgettes en kaas. Een leuk gerecht dat je zelf heel eenvoudig op tafel tovert….  de Griekse ‘κουζίνα’ is helemaal niet zo moeilijk! Olijfolie, verse kruiden… ze houden het simpel, I love it!

Hartstikke leuk toch om eens een keer een traditioneel Grieks gerecht op tafel te zetten? En wat helemaal fijn is, het is dus ook nog eens enorm simpel om te maken! Een pastei zonder zware vulling met room èn eieren want de room laten we hier gewoon weg! 

Ik zou zeggen… ga d’r voor en een tip:  serveer deze pastei met zelfgemaakte Tzatziki ernaast, voor een origineel Grieks recept van dit populairste bijgerecht van Griekenland KLIK JE HIER.

 En last but not least, nu nog een gezellig Grieks muziekje erbij en misschien zelfs een heerlijke Griekse wijn!  DAT maakt het compleet!  Proost (εβίβα). Ναι, πολύ νόστιμο (Jawel,  erg lekker)  

De bereidingswijze volgens een authentiek Grieks recept  en een tip: onderaan deze pagina kun je ook nog een gezonde quiche-variant  van deze Griekse pastei vinden maar dan met een bodem van havermout  voor als je het bladerdeeg liever weglaat dus ik zou zeggen…. aan de slag ermee:

Wat heb je nodig: 1,5 kilo prei,  2/3 courgettes, 200 gram Feta, 5 el havermout, 1 teentje knoflook, 4 eieren (maak je de versie zonder bladerdeeg dan heb je niet nog meer eieren nodig, de eieren worden in dat geval weggelaten uit de vulling), 2 grote uien (fijngesneden), 2 el olijfolie, snuf zout en gemalen peper, 1 pakje bladerdeeg,  gedroogde munt 1 el (maar natuurlijk bij voorkeur fijngesneden verse munt),  1 grote springvorm en (zwarte olijven in ringetjes gesneden, als je er een quiche van maakt zonder deksel).

Verwarm de oven voor  (180 graden). Snijd de prei in stukjes en kook deze heel even zodat deze iets zachter wordt. Zet de prei apart om af te koelen.

Klop de eieren in een ruime kom met een snufje zout en de geperste knoflook. Voeg daarbij de (eventueel in een keukenmachine) fijngesneden courgettes en ui, de al wat gegaarde prei, havermout (om de vulling te binden), peper en zout. Roer door en brokkel er dan de Feta in, als laatste meng je de munt erdoor, peper en zout naar smaak en roer nog eens door.

Vet de springvorm in (met een kwastje met olijfolie) of gebruik bakpapier om  de pastei makkelijk van de rand en bodem los te kunnen halen.  Bekleed daarna de springvorm met een gedeelte van het (ontdooide) bladerdeeg. Prik met een vorm wat gaatjes in de bodem en bak deze in de oven 15 minuten voor. Vul daarna dit bladerdeegbakje met de vulling en dek af met de rest van het bladerdeeg d.w.z. even boetseren  met dit deeg want deze ‘topping’ moet natuurlijk wel een mooi geheel worden. Maak  de pastei mooi dicht en besmeer met  olijfolie.

Laat nu de tijd het werk doen…. in plm. 40 minuten,  de pastei moet mooi gaar en goudbruin worden in de oven  (gaat het te hard leg er dan even een vel aluminiumfolie over).   

Het pittige van de prei, het licht zoete van de courgettes, de frisse muntsmaak, een ietsiepietsie knoflook,  Feta en een bordje Tsatziki ernaast…. heerlijk… dat is wat het is.. Kali Orexi

TIP: wil je geen bladerdeeg gebruiken maak dan in een quichevorm een stevige, goed aangedrukte bodem van een mengsel van havermout, eieren (snufje zout en peper) en kaas! Leg de vulling erop en druk dit mengsel goed aan, strooi er kleine ringetjes zwarte olijven over.

Je pastei is dan zonder deksel, dek daarom, als je hiervoor kiest, je quiche eerst af met aluminiumfolie en haal deze er na ongeveer 30 minuten af en laat de bovenkant een beetje kleuren.

error: Inhoud is beschermd