‘Griekse’ gehakt Pizza met Zucchini (courgette pannenkoekjes) & Tzatziki !**

Voor 8 pizzapunten:

Benodigdheden: 800 gram gehakt h-o-h, 3 el (het liefst zelfgeraspte) Grana Pandano ( kaas van Galbani) maar een stuk Parmezaan kan natuurlijk ook, 175 gram havermout, 3 el fijngesneden verse peterselie, 2 grote eieren, 1 teentje geperste knoflook, zout en peper, olijfolie, 400 gram tomaten uit blik (hele), 1 el basilicum/knoflook olijfolie (bijv. een flesje “ brooddipper” van Jumbo is heel geschikt), 1 theelepel gedroogde oregano, 125 gram Mozzarella (een grote bal), 1 el verse basilicum (de blaadjes om vlak voor het serveren over de pizza te strooien samen met wat zwarte olijfringen)

….echt waar, je zult de originele pizzabodem totaal niet missen…  Deze pizza is een gezonde vervanging voor de “gewone-meer-dan-duizend-calorieën” pizza!!

Deze is  ‘greekstyle’ dus  als je er nog zucchini bij zet met een dip van tzatziki heb je, volgens mij, een leuk zomers gerecht en zéker genoeg voor 4 personen. Zet de kleine glaasjes maar alvast op tafel want je drinkt er nl. het beste een glaasje Ouzo bij om te beginnen en/of een lekker koel roseetje,  jamassss….  ‘make it funky’ 😉

Verwarm de oven voor op 220 graden.  Pak een grote kom en meng het gehakt met de geraspte kaas, havermout, selderij knoflook, peperen zout en eieren. Belangrijk: meng alles héél licht door elkaar, niet kneden! Het  is de bedoeling dat het gehakt echt SUPER zacht blijft dus…..niet fijn kneden want dan wordt het gehakt hard en taai! Luchtig houden dus, want dat is “het geheim” van deze lekkere pizzabodem!

Pak er een quicheschaal bij (van ongeveer 28 cm doorsnee) en bestrijk deze met een beetje olijfolie. Leg het gehakt/havermout mengsel er in en verdeel dit heel luchtig over de bodem, ook hier niet teveel aandrukken! Dit is je pizzabodem!

Laat de hele tomaten uit blik goed uitlekken en gebruik alleen de tomaten, verdeel deze over de “pizzabodem” en druppel de basilicum/knoflook olijfolie erover, wat oregano en peper en zout. Smeer  de tomaten wat uit met een vork zodat deze laatste ingrediënten zich mengen door de tomaten. Snijd de bol Mozzarella in plakken en vorm er bijvoorbeeld een bloem van als garnering op de tomaten.  Zet de schaal in de oven, zo’n 20 – 25 minuten. Dit is ongeveer de tijd die het gehakt nodig heeft om te garen en de mozzarella heeft deze tijd nodig om te smelten. Haal de pizza uit de oven en laat ‘m even rusten, zeker 5 minuten, leg er dan de basilicum blaadjes op en strooi er wat zwarte olijfringen over. Zo en dat is alles… klaar om te serveren en om er mooie pizzapunten van te snijden!

Je serveert ‘m het best met een Ouzootje… en zucchini. Voor de dip zet je er een schaaltje tzatziki bij… en die Zucchini oftewel courgette pannenkoekjes die maak je, heel gemakkelijk, zo:

Je hebt nodig: 1 courgette, 1 ui, 1 ei, 200 gram havermout, 1 blok Feta 200 gram, 3 el fijngesneden munt, 3 el peterselie, zout en peper en olijfolie om ze in te bakken.

Was de courgette en rasp ze in grove stukken met een rasp. Knijp het vocht uit de geraspte courgette door het geraspte mengsel  op keukenpapier te leggen en er op te drukken. De uitgelekte courgette gaat nu in een kom, samen met de gesnipperde ui, havermout, ei, de fijn gebrokkelde Feta kaas en de verse kruiden munt en peterselie.  Breng op smaak met peper en zout. Meng alles, het liefst met je handen, goed door tot een mooie dikke brij. Als het niet stevig genoeg is nog wat havermout toevoegen. Verhit olie in een koekenpan en bak ze mooi  gaar tot een stevig mooi gekleurd koekje. Serveer ze met de tzatziki dip en hoe je die maakt … het tzatziki recept vind je op deze website onder de voorgerechten.

error: Inhoud is beschermd