Boeuf bourguignon

Benodigdheden voor 3 personen:

500 gram riblappen, zout, peper, olijfolie, 125 gram magere spekreepjes, 4 eetlepels zilveruitjes, maïzena, 4 runderbouillonblokjes (voor 1 liter sterke bouillon), 2 deciliter rode wijn, 125 gr. Champignons, 2 takjes verse tijm of 2 theelepels gedroogde tijm, 3 laurierblaadjes, 400 gram sperziebonen.

Begin met het voorverwarmen van de oven op 200 graden want deze Franse lekkernij kan garen in de oven. De pan op een vlamverdeler zetten kan ook maar dan wel af en toe door de pan roeren.

Snijd het vlees in flinke dobbelstenen en bestrooi met zout en peper uit de molen. Verhit olijfolie in een braadpan met dikke bodem met deksel en bak hierin het vlees al omscheppend bruin. Schep het vlees met een schuimspaan uit de pan op een bord en zet even apart. Bak de spekreepjes goed aan in dezelfde pan, ongeveer 5 minuten en schep ook de spekjes uit de pan en zet apart in een kom. Laat nu de zilveruitjes, héél kort, kleuren in dezelfde pan en schep ook deze er uit. Voeg het vlees van de riblappen weer toe en schenk de wijn erbij en vervolgens al roerend de bouillon.

Om de saus een beetje te binden, gebruik je maïzena. Maïzena is maiszetmeel. Roer ongeveer 2 el in een kop met wat koud water tot een gladde pap. Niet te dik binden want denk er aan dat de saus nog dikker wordt als deze afkoelt. Zet de warmtebron nu even wat hoger zodat de saus kookt en giet nu heel langzaam, al roerend, het papje erbij.

Snijd de champignons in vieren en voeg toe samen met de tijm en laurier, de spekblokjes en de zilveruitjes en breng alles aan de kook. Controleer of het vlees onderstaat, leg het deksel op de pan en zet deze in de oven, laat ca. 2,5 uur stoven op 125 graden. Let op, de ovenstand gaat nu dus lager! Of, zet de pan met deksel erop op een vlamverdeler op een middelmatige warmtebron.

Breng water met wat zout aan de kook in een ruime pan voor de sperziebonen. Snijd de puntjes van de sperziebonen af, was ze en als het water kookt gaan ze de pan in, ongeveer 12 minuten dan zijn ze wel gaar. Spoel ze daarna even snel onder koud water dan garen ze niet verder.

Zo gezellig een gerecht uit de oven en lekker! Alleen al die heerlijke geuren die uit je keuken komen… verheug je maar alvast op een geweldige maaltijd. Dit is echt Bourgondisch genieten!

Tips: de Boeuf bourguignon kun je een dag van te voren maken. Lekker makkelijk voor als je gasten krijgt. Wil je een iets mildere zoete smaak voeg dan stukjes winterwortel toe.

error: Inhoud is beschermd