APPELS MET CRANBERRIES   gepocheerd in witte wijn, een feestelijk  (èn healthy) dessert 

Heb je na het kerstdiner nog ruimte over… say YES to this dessert! Deze ‘fris-en-fruitige’ kersttoet  is een waardige afsluiter toch? (We bewaren het mooiste voor het laatst!)

DE GRANDE FINALE…. helemaal ‘Kerstmis’ en… lèkkerrrrr!Een feestje om te zien met dat rood van de cranberries.   De appel is gepocheerd in witte wijn, need I say more?  

Benodigdheden voor 4 personen:

4 Goudrenetten, 1 liter zoete witte wijn, 1 citroen, Vloeibare zoetstof (Natrena), 250/300 gram cranberries, 3 kruidnagels, 4 halve walnoten, 1 kaneelstokje, 1 pot Griekse yoghurt, vloeibare honing

Begin met schillen van de appels en boor het klokhuis eruit. Hol met een mesje nog wat extra uit zodat er genoeg vulruimte is voor de cranberries. Giet de wijn en wat citroensap in de steelpan. Voeg flink wat druppels Natrena toe. Breng aan de kook en zodra de wijn kookt de warmtebron temperen. Nu is het tijd om de appels te pocheren in de wijn. Zet de appels in de steelpan en laat deze nét niet koken, ongeveer 20 minuten, in ieder geval zo lang totdat het vruchtvlees zachter wordt en met de wijn is doordrongen. Maar let op, niet te zacht want dan valt de appel uit elkaar. Prik met een cocktailprikker in een appel om de zachtheid te controleren. Haal ze uit de pan en laat de appels afkoelen.

Nu is tijd om de cranberries te wassen. Doe de bessen in een pan en giet daarin dezelfde wijn waarin de appels zijn gepocheerd. Voeg flink wat vloeibare zoetstof (Natrena) toe, de kruidnagels en het kaneelstokje. Laat de besjes nu zachtjes koken tot ze openspringen.

Als de bessen gaar zijn, na ongeveer 15 minuten, verwijder je de kruidnagels en het kaneelstokje.  Schep de cranberries met zo weinig mogelijk vocht uit de pan in een kommetje, proef  en als  je vindt dat ze nog wat zoeter mogen  roer dan nog wat extra druppels zoetstof (Natrena) door de cranberries. Laat de bessen afkoelen.

Zet de appels in mooie coupes of op een bordje. Schep de cranberries in de vulruimte zodat ze er net bovenuit komen.  Nu nog een flinke schep Griekse yoghurt naast de appel en druppel honing over de yoghurt.  Druppel  ook nog wat sap van de cranberries over de appels en garneer dit feestelijke dessert met een halve walnoot.

Tip: als je de appels halveert  is dit gerecht ook heel geschikt als klein nagerecht voor 8 personen èn ze zijn ook  heerlijk,  lauwwarm geserveerd,  als bijgerecht  bij rode kool!

error: Inhoud is beschermd