Appel/kaneel muffins (Glutenvrij en zonder toegevoegde suiker!) ***

Voor plm. 14 mini muffins of  plm. 6 à 8  standaard muffins

Benodigdheden: 125 gr. boekweitmeel, 16 gr. bakpoeder, 25 ml ‘Reddy zoete keuken’ (die koop je bijvoorbeeld bij Jumbo, gewoon olijfolie kan ook maar deze olie is gewoon wat milder en van nature zoet), vloeibare Natrena, 1 vanillestokje, 2 eieren, 50 ml Alpro soya vanille light (die is gezoet met Stevia), snufje zout, 2 appels (heel fijn gesneden), ½  el kaneel, 2 el walnoten (in stukjes),  3 el rozijnen (heel fijngesneden), 2 el geraspte kokos om over de muffins te strooien, honing voor over de walnoot op de muffin en walnotenolie om het muffinblik in te vetten als je geen vormpjes gebruikt

Omdat het gisteren zo’n druilerige, regenachtige zondagmiddag was had ik mooi de tijd om dit super healthy basisrecept voor appel/kaneel muffins op papier te zetten …. èn op tafel 😉  Het is een gezond alternatief voor de  roomboterversie, misschien is dit nog  een ideetje voor  de Paasbrunch?

Een super gezonde variant dus, waar je ongegeneerd van kunt smullen J Ik heb ze heel  ‘basic’ gehouden zonder veel opsmuk en tierelantijnen…  alleen een walnoot erop met een beetje honing en bestrooid met wat geraspte kokos…

Schil 2 appels en snijd deze in hele fijne stukjes, meng met de kaneel, zoet ze met flink wat vloeibare Natrena en zet apart. Breek 1 voor 1 deeieren en mix deze met een snufje zout en vloeibare Natrena (flink wat, hoe zoet wil je het hebben… ZOET dus, dat is echt het lekkerst,  het is tenslotte gebak). Mix alles dus goed door tot een glad beslag. Voeg nu, beetje bij beetje het boekweitmeel er bij en een zakje bakpoeder (16 gram).  Telkens glad mixen als je een hoeveelheid meel hebt toegevoegd. Schraap met een mesje het merg uit het vanillestokje en voeg dit toe aan het beslag. Voeg plm. 25 ml Reddy zoete keukenolie toe. Door olie toe te voegen blijven de muffins extra ‘mals’ als je ze koud wegzet. Om het beslag wat dunner te maken en om de muffin wat romigheid te geven voeg je  ook nog  50 ml vanille sojamelk toe, alles goed luchtig mixen.

Sla met een keukenhamer de walnoten in  stukjes en snijd de rozijnen heel fijn, lepel dit door het beslag.

Als je wilt gebruik je wel vormpjes of anders vul je het muffinblik nadat je deze hebt ingevet met bijvoorbeeld walnotenolie. De muffins gaan rijzen dus niet tot de nok vullen 😉

Vullen kan met een lepel maar je kunt ook een plastic zakje vullen door er een klein hoekje af te knippen, zo heb je een spuitzakje en geen geklieder! In ieder geval het beslag wel even mooi glad smeren. Zet ze in de oven en na de baktijd even controleren met een houten prikkertje of er nog nat beslag aan blijft kleven, zo ja… nog een paar minuutjes bakken J Als ze uit de oven komen leg dan een walnoot op de muffin, schenk er wat vloeibare honing over en strooi de geraspte kokos over de muffins. Laat ze afkoelen want dan zijn ze het lekkerst… en het geeft niks als je er 2, 3 of meer van eet want… zonder toegevoegde suiker… dussss…  really healthy food! 

TIP: Met een  ‘Cupcake’ Maker (en die heb ik) gaat het onwijs snel! Vet de bakvormpjes goed in met walnotenolie of olijfolie zodat de muffins niet gaan plakken. Vul de vormpjes tot 2/3 en strijk de bovenkant glad. Echt, heel handig dit ding!  Je hoeft niet op de juiste temperatuur te letten en deze  mini’s zijn al in plm. 8 minuten gaar!

Heb je die niet… verwarm dan de oven plm. 10 minuten voor op plm. 170 graden en zet het rooster in het midden. De hoeveelheid beslag en de baktijd variëren per muffinblik. Standaard  vul je deze voor plm. 2/3, baktijd plm. 18 tot 20 minuten.  Mini vormpjes zijn al in plm. 8 minuten gaar.

error: Inhoud is beschermd